Van 17 - 19 oktober kun je mee met een camini: een minicamino. Een perfecte gelegenheid om je voor te bereiden op een langere pelgrimstocht, maar evengoed interessant als je dat helemaal (nog) niet van plan bent. We zijn te gast in het klooster van de Birgittinessen in Weert. Weert heeft een zeer interessante en landschappelijk mooie wandelomgeving, rijk aan geschiedenis. Prijs € 325, vol pension. Het weekend gaat door met 6 deelnemers.
Thema "vertrouwen"
Birgittinessenklooster
We zijn drie dagen en twee nachten te gast in het klooster van de zusters Birgittinessen. Er zijn slechts twee kloosters van hun orde in ons land. De volledige naam van het klooster luidt: Abdij Maria Hart. Sinds 1843 wonen zij in het centrum van Weert. Er zijn nog tamelijk veel zusters in dit klooster. In het klooster hebben we geriefelijke kamers met eigen sanitair. Er zijn zeven één persoons- en zeven twee persoonskamers. We hebben een sfeervolle zitkamer waar we de avond kunnen doorbrengen. Wanneer je wilt ben je van harte welkom bij de diensten in de kloosterkerk. Die is van binnenuit gemakkelijk toegankelijk. Het klooster ligt al eeuwen middenin Weert en is ook nu nog omheind. Een wandeling door de kloostertuin, met moestuin, Lourdesgrot, begraafplaats en bloementuin is rustgevend en zonder meer de moeite waard.
Het weekend staat in het teken van "vertrouwen". Een begrip waar veel pelgrims ervaring mee hebben en waar iedereen die een langere tocht maakt ontegenzeggelijk mee te maken krijgt. Hoe zit dat met dat vertrouwen. Komt dat automatisch? Hoezeer vertrouwen wij elkaar en anderen? Ik vertel over mijn eigen pelgrimstochten en belicht daarbij het thema. Op een natuurlijke wijze komt het thema onderweg ook aan bod.
Maaltijden
Wat de maaltijden betreft: dat is steeds goed voor elkaar. De warme maaltijd is ’s avonds. Liefhebbers kunnen zelfs (tegen betaling) een fles rode of witte wijn bij het eten bestellen. Op vrijdag en zaterdag gebruiken we 's avonds de warme maaltijd in het klooster, op zaterdag en zondag nemen we op onze voettochten door de omgeving een lunchpakket mee.
Vrijdag 17 oktober: We treffen elkaar om 13.00 uur in het klooster. Nadat we onze kamers toegewezen hebben gekregen maken we nader kennis met elkaar en openen we samen dit kloosterweekend. Na de lunch trekken we de wandelschoenen aan voor een eerste wandeling in de omgeving. Moeder-overste vertelt ons bij thuiskomst over de orde van de Birgittinessen en over de stichtster. Ook de betekenis van het aparte hoofdkapje wat de zusters dragen, licht zij toe. Na het goed verzorgde diner vertel ik je ‘s avonds meer over mijn pelgrimsreizen. Begrippen als loslaten, gastvrijheid en vertrouwen komen daarin terug.
Zondag 19 oktober: Vandaag lopen we via een stuk van de in de Tweede Wereldoorlog niet gebruikte Peellinie naar het grootste urnenveld van West-Europa, op de Boshoverheide. Op de terugweg zien we de resten van de best bewaard gebleven historische boerenschans in ons land en gaan we naar binnen in de eeuwenoude St. Oda kapel. De heiligenbeelden hebben hun eigen verhaal en dàt vertel ik je natuurlijk graag. Bij terugkomst in het klooster rond 15.00 uur, sluiten we ons kloosterweekend gezamenlijk af.
Zaterdag 18 oktober Vandaag een wandeldag waarin we veel verschillende elementen van de omgeving zullen zien. Het zwembad “de IJzeren Man”, de Verkuskapel (wat doet dat varkentje op de voorgevel?), de Tungelerwallen met een prachtig dennenbos met heide en stuifzand. Maar wat is er toch gebeurd op die grote open plek? Ik vertel je de verhalen. en, het is een mooie plek om te picknicken. Onderweg lopen we soms een stukje in stilte, tijd om lopend te mediteren over “vertrouwen”. Het inspiratiekaartje kan je verder helpen bij het doordenken van dit zo actuele begrip. Rond vier uur zijn we weer in het klooster terug. ’s Avonds kijken we nog even terug op de dag en wat die jou gebracht heeft.