|
Lopen over de Via Regia is lopen door de geschiedenis. De weg dateert uit de 8ste eeuw en was in de Middeleeuwen een drukke weg die dat wat wij nu Oekraïne en Rusland noemen, verbond met het westen. Handelaars, pelgrims, struikrovers, legers en alles wat daar tussen in zit maakte gebruik van deze weg.
Pelgrimeren over deze weg is elke dag genieten: van de gastvrijheid, van de gesprekken, van de stadjes en de kunst. Wat dacht je van Bach, Maarten Luther, de Dom in Naumburg en meer van dat alles? Ook de zwarte kanten van de geschiedenis presenteren zich langs dit pad: Napoleon met zijn Grande Armee passeerde hier op weg naar Rusland (en terug), Buchenwald, de Stasi gevangenis in Bautzen; ze maken indruk, geven stof tot nadenken, maken je stil. |
De prijs van de voettocht wordt nog nader bepaald, maar zal liggen tussen de € 1300 en € 1400. Inbegrepen: heen- en terugreis per trein; alle overnachtingen en alle maaltijden, bagagevervoer, entrees, reisbegeleiding, pelgrimspaspoort en - boekje, kleine attentie.
Als vrijheid was, wat vrijheid lijkt.....In 2019/2020 vierden we dat we alweer 75 jaar in vrijheid leven. Concentratiekampen zoals Buchenwald waar we langs lopen, zijn huiveringwekkende voorbeelden van daden waartoe mensen in staat zijn. Maar is onze wereld nu zoveel beter? Tijdens onze tocht over dit makkelijke pelgrimspad heb je aks vanzelf tijd om hierop te reflecteren. In de voormalige DDR waar we doorheen lopen, ligt de val van de Muur alweer ruim 25 jaar achter ons. Hoe kijken de mensen langs ons pad daarnaar? Heeft de vrijheid ze gebracht wat ze gehoopt, verwacht hadden?
We hebben voldoende tijd om er met de lokale bewoners over te spreken. |
PelgrimstochtHet pad van de Via Regia of Ökumenischer Pilgerweg is niet moeilijk. Hoogteverschillen zijn er nauwelijks. We lopen over bospaadjes, en over betonnen landweggetjes. Het landschap is vooral agrarisch. De pelgrimsherbergen langs de route worden in tegenstelling bijvoorbeeld tot veel pelgrimsherbergen op de weg naar Santiago worden deze verblijfsplekken gerund door de Lutherse kerk. Verwacht geen luxe, soms slapen we op een slaapzaal waar we net met 10 mensen in kunnen. Soms liggen er, op de zolder van een piepklein kerkje, een aantal matrassen uitnodigend op ons te wachten. Ook stapelbedden zijn geen uitzondering. Soms slapen we in een jeugdherberg of een eenvoudig hotel.
|
Ontdekkingen onderwegEr is zoveel wat we zullen zien: ik doe een kleine willekeurige greep.
Erfurt, wat een prachtige stad met zijn vakwerkhuizen; De Wartburg waar Maarten Luther verbleef; Leipzig, waar Bach cantor organist was en waar hij begraven ligt; de serene glimlach van Utta, dat prachtige beeld in de Dom van Naumburg; dat kleine volksmuseum waar je veel meer over die onbekende bevolkingsgroep de Sorben te weten komt; de Stasigevangenis in Bautzen; de keramiek preekstoel die als straf gebouwd werd door een veroordeelde en zo gaat het maar door. |